Ga naar hoofdinhoud

2 juli 2022

In september 2021 verhuisde Herbert en ik naar ons droomhuis in het buitengebied van Standdaarbuiten. We wonen nu in een dijkhuisje met een grote tuin, die helemaal kaal was (vorige eigenaar had paarden, die in de tuin liepen). Stapje bij stapje proberen we de tuin zo aan te leggen dat de vogels en insecten zich thuis voelen.

Het lokken van de koninginnenpage stond voor mij boven aan mijn wensenlijstje. Dus hebben we veel vlinderstruiken geplaatst en een aantal venkelplantjes. Deze laatste is 1 van de waardplanten, waar de koninginnepage haar eitjes op af zou zetten. Zal dat lukken?

En yessss vorige week zat ik buiten en zag ik een prachtige koninginnenpage de tuin binnen zweven en ze ging warempel eitjes leggen op de venkel. Ik heb snel mijn camera met telelens gepakt om dit te registeren. Ik durfde niet dichterbij te komen, want ik wilde de vlinder natuurlijk niet afschrikken.

Toen de koninginnenpage weg was, heb ik de venkel uitgebreid geïnspecteerd en ontdekte sowieso twee piepkleine eitjes.

9 juli 2022

Ik heb de eitjes goed in de gaten gehouden en af en toe gefotografeerd. Ik zag de eitjes steeds donkerder worden en heb er verschillende keren mijn camera bij gezet om een timelapsevideo te maken. Dit was een aanslag op mijn geduld, want vele malen was dit dus voor niets. Tot dat ik een klein gaatje in het eitje ontdekte en snel mijn camera weer instelde. En het is gelukt om het rupsje, wat uit het ei kruipt vast te leggen.

Het eitje en later het rupsje lijkt heel wat op de foto en de video, maar het rupsje is denk ik niet groter dan 5 mm. Maar met de Laowa 25mm Ultra Macrolens kon ik heel dichtbij scherp stellen, waardoor het hele proces goed te zien is.

Natuurlijk ga ik het rupsje volgen en fotograferen. Hieronder zal ik regelmatig een update plaatsen.

Overigens heb de foto van de koninginnenpage boven aan dit bericht twee jaar geleden gemaakt in de Dordtse Biesbosch.

het rupsje kruipt uit het ei

22 juli 2022

De rupsjes groeien als kool. Gisteren zag ik 1 rups, die net uit zijn 1e velletje was gekropen (ze vervellen 4 x tot ze een pop worden). Het oude velletje lag nog achter de rups. Wat worden ze al mooi!

rups koninginnenpage vervelt

29 juli 2022

De ontwikkeling van de rupsjes is bijna niet bij te houden. Wat gaat het snel! Ze eten veel, maar gelukkig zijn de piepkleine venkelplanten goed gegroeid en inmiddels mooie sterke planten, dus eten genoeg voor de rupsen. Het is erg leuk om te zien hoe ze eten en hoe snel dat gaat.

Gisteren vond ik een rupsje, waarvan ik dacht dat hij niet meer leefde. Ik heb hem voorzichtig op een stukje keukenrol gelegd en afgewacht. Later zag ik hem gelukkig weer bewegen en toen bedacht ik me dat hij misschien wel ging verpoppen. Nu al! Dus snel heb ik mijn camera erbij gezet en een timelapse gemaakt. Wat een wonder is dit om te zien. De hele verpopping duurde denk ik ongeveer 30 tot 40 seconden.

Rups Koninginnenpage eet venkel

Rups wordt een pop

5 augustus 2022

Vandeweek ontdekte ik een rups, die heel stil zat onder een tak. Ik zag het draadje, waarmee de pop zich later zou blijven vast zitten aan de tak, al zitten. Nu wist inmiddels ik dat dit het gedrag is van een rups die bijna gaat verpoppen. Ik heb verschillende timelapse videos gemaakt, maar er gebeurde niets….tot ik zag dat de rups een beetje groen ging verkleuren. Dus toen snel weer de timelapse aangezet om net op tijd dit te kunnen vast leggen. Wat een wonder is dit!

Overigens over wonders gesproken, ik heb gezien dat de pop van de koninginnenpage de kleur van zijn omgeving aan neemt. Hoe slim is dat. Hij is daardoor onopvallend voor de vogels enz. De pop is in eerste instantie groen en blijft groen als hij bijvoorbeeld tussen de (groene) venkel zit. Echter de pop (van de video) zit aan een tak en neemt dan de kleur van die tak aan. Hierdoor zijn ze bijna niet te zien.

Op dit moment zie ik nog 1 rups lekker eten van de venkel. De anderen zijn allemaal verpopt en dus wacht ik (on)geduldig tot dit vlinders worden. Ik hoop dat ik dat proces ook kan vastleggen en natuurlijk dat ik de mooie koninginnenpage(s) kan fotograferen.

10 augustus 2022

Veel sneller dan verwacht: de eerste vlinder is uit zijn pop gekropen. Ik zag ‘s morgens vroeg al de vleugels van de vlinder door het schilletje van de pop heen en ook wat barstjes in zijn staart. Snel heb ik mijn camera erbij gezet voor een Timelapsevideo, maar mijn geduld werd behoorlijk op de proef gesteld.

Rond 11:uur werden de barstjes in de staart steeds wat groter en zag ik de staart af en toe bewegen. En rond 14:50 uur zag ik ineens een prachtige vlinder met nog gekreukelde vleugels aan het takje hangen. Even later waren zijn vleugels opgepompt en nadat hij was opgewarmd vloog hij de wijde wereld in. Prachtig om dit zo te mogen mee maken!

Dezelfde dag zag ik nog een pop uitkomen en vanmorgen (2 dagen later) zag ik een net uitgekomen vlinder in de tuin. Die kon ik uitgebreid fotograferen voor hij de tuin uitvloog.

26 augustus 2022

Inmiddels zijn er al verschillende vlinders uit de pop gekropen en zie ik nog 3 poppen hangen. Het uitkomen van deze poppen duurt wel veel langer, maar vanmorgen zag ik toch hele kleine bewegingen van de pop. Dus er lijkt nog leven in te zitten gelukkig.

Een paar pas uitgekomen vlinders kon ik fijn fotograferen, zelfs heel even lukte het twee tegelijk te fotograferen, voor ze de wijde wereld in vlogen. Wat zijn ze mooi!

koninginnenpages

Foto's

16 september 2022

De laatste drie poppen zijn niet meer uitgekomen. Het kan zijn dat zij straks in het voorjaar de vlinders alsnog uit de poppen kruipen. Laten we duimen!

Ik heb in ieder geval enorm genoten van deze prachtige vlinders in onze tuin en het was geweldig om ze van ei tot vlinder te volgen.

Foto's

Bekijk de ontwikkeling van de rupsen tot vlinder (klik op de afbeelding voor een grotere versie)
rups koninginnenpage vervelt eerste keer

Tijdspad van ei tot vlinder

 • 29 juni 2022: de koninginnenpage legt eitjes in de venkel;
 • 9 juli 2022: rups komt uit het eitje
 • 21 juli 2022: rups vervelt voor de eerste keer
 • 28 juli 2022: de eerste pop is een feit
 • 10 augustus 2022: de eerste vlinder is uit zijn pop gekropen

10 dagen na het eitjes leggen komt rups uit het ei
14 dagen later eerste vervelling
7 dagen later eerste pop
14 dagen later komt de eerste vlinder uit de pop

rups koninginnenpage vervelt eerste keer

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Beste Judith,
   Wij hebben hier ook 3 poppen hangen. 2 groene en een bruine.
   Ze hangen er nu 17 dagen. Worden dit nog vlinders gezien de hoge temperatuur??
   De vorige kwam na 14 dagen al uit de pop dat was op 21 juli.

   Groet,
   Alieke Harleman

   1. Goedemorgen Alieke, wat leuk dat je poppen hebt gevonden van deze mooie vlinder. Ik heb er ook een paar hangen, maar die lijken inderdaad wat meer in te drogen. Als de vlinder eruit gaat komen, dan zie je op een gegeven moment al de afdruk van de vleugel op de pop. Dus ik verwacht inderdaad niet dat ze er dit jaar nog uit kruipen. Vorig jaar had ik een paar poppen, die er ook zo uitzagen. Die heb ik in een bak op een donker en koel plekje gezet gedurende de winter. Pas toen het buiten wat warmer werd heb ik ze te voorschijn gehaald. Ik dacht niet dat er nog iets zou gebeuren, maar ineens kwamen er toch nog prachtig koninginnenpages uit. Dus het is belangrijk ze niet bij de verwarming of zoiets te zetten. Want dan kunnen ze in de winter uit de pop kruipen (ze vinden het immers al lekker warm) en dan zijn er natuurlijk geen bloemen voor voedsel of andere koninginnenpages om zich voort te planten.
    Ik zou het leuk vinden als je nog even een berichtje achter laat als de vlinders uitkomen, dit jaar of volgend jaar 😃 Met vriendelijke groet, Judith

 1. Hoi Judith,

  Heb net je fotos en videos van koniginnepage bekeken. Voornamelijk om te kijken hoeveel tijd er tussen zit. Dat het prachtige fotos en videos zijn dat weet ik. :)
  Heb zelf ook 1 eitje gevonden en later nog drie rupsen. Hoop het proces ook te kunnen volgen. Alleen denk ik dat ze volgend jaar pas uit gaan komen. Ze ,oetn nog gaan verpoppen.
  groet, Miriam Burg

  1. Dank je wel Miriam, wat gaaf dat je ze hebt gevonden. Heel veel plezier met het volgen van dit wonderbaarlijke proces. Overigens was bij ook een pop pas na een lange winter uitgekomen. Ik had de pop wel op een koele en donkere plek gezet. Want als het warm is in huis, komt de vlinder misschien te vroeg uit de pop. En dan is er nog geen voedsel te vinden in de natuur. Met vriendelijke groet, Judith

 2. Super interessant van eitje tot vlinder in zo’n 6 weken. Ik dacht altijd dat dat veel langer duurde. Het mooiste is dat je alle stadia hebt kunnen filmen dan wel fotograferen. Chapeau!

  1. Goedemorgen Mirjam, dank je wel voor je reactie. Het was erg leuk om dit proces te volgen en te fotograferen. Heel leerzaam ook 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top