Ga naar hoofdinhoud
koninginnenpage

In september 2021 verhuisde Herbert en ik naar ons droomhuis in het buitengebied van Standdaarbuiten. We wonen nu in een dijkhuisje met een grote tuin, die helemaal kaal was (vorige eigenaar had paarden, die in de tuin liepen). Stapje bij stapje proberen we de tuin zo aan te leggen dat de vogels en insecten zich thuis voelen.

Het lokken van de koninginnenpage stond voor mij boven aan mijn wensenlijstje. Dus hebben we veel vlinderstruiken geplaatst en een aantal venkelplantjes. Deze laatste is 1 van de waardplanten, waar de koninginnepage haar eitjes op af zou zetten. Zal dat lukken?

En yessss vorige week zat ik buiten en zag ik een prachtige koninginnenpage de tuin binnen zweven en ze ging warempel eitjes leggen op de venkel. Ik heb snel mijn camera met telelens gepakt om dit te registeren. Ik durfde niet dichterbij te komen, want ik wilde de vlinder natuurlijk niet afschrikken.

Toen de koninginnenpage weg was, heb ik de venkel uitgebreid geïnspecteerd en ontdekte sowieso twee piepkleine eitjes. Die heb ik goed in de gaten gehouden en af en toe gefotografeerd. Ik zag de eitjes steeds donkerder worden en heb er verschillende keren mijn camera bij gezet om een timelapsevideo te maken. Dit was een aanslag op mijn geduld, want vele malen was dit dus voor niets. Tot dat ik een klein gaatje in het eitje ontdekte en snel mijn camera weer instelde. En het is gelukt om het rupsje, wat uit het ei kruipt vast te leggen. Hier kan je de video zien.

Het eitje en later het rupsje lijkt heel wat op de foto en de video, maar het rupsje is denk ik niet groter dan 5 mm. Maar met de Laowa 25mm Ultra Macrolens kon ik heel dichtbij scherp stellen, waardoor het hele proces goed te zien is.

Natuurlijk ga ik het rupsje volgen en fotograferen. In een blog op de website zal ik regelmatig een update plaatsen.

Overigens maakte ik de foto bovenaan dit bericht twee jaar geleden in de Dordtse Biesbosch.

Fijn weekend!

eitje van koninginnenpage-3

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top